Pacifico

"Winkeldochters"!

August 29, 2012 at 6:48 PM

Winkeldochters


Bij deze ga ik een ei leggen voor de winkeldochters van het Ruime Sop.  En daarmee bedoel ik niet de vrouwen van de zangers. Nee,  deze dames hebben juist een streepje voor omdat ze ons met grote regelmaat vrij loslaten in de mannenwereld van de schantyfeesten. Daar waar we ons regelmatig kunnen ontlasten van een selectie van ons 70 nummers tellende repertoire.
 
Deze selectie van te zingen liedjes is gedelegeerd aan een met wijsheid begenadigde muziekcommissie. Zoals slagers hun klanten de  heerlijkste worsten voorhangen, zo slaagt onze commissie er telkens weer in het publicum te lokken met een smakelijk zangmenu. En kijk, net als in een mooie winkel zie je dat een aantal nummers zich geleidelijk een permanente plek verwerven in de ere-etalage, een aantal terechtkomen op de eerste en tweede rang. Dan blijven er ten slotte nog nummers over die het moeten doen met een onaantrekkelijk plekje op de bovenste plank of die zelfs helemaal uit het zicht verdwijnen.
Nu moet ik jullie eerst nog vertellen dat mijn linkse hart een zwak heeft voor de lelijke eendjes in de samenleving. Die eigenschap nu gebiedt mij het op te nemen voor de winkeldochters, nummers die we ooit hebben ingestudeerd, met succes hebben gebracht en die om een of andere reden uit de gratie zijn geraakt.


Hier volgt een lijstje:


Hullabaloo, Belay, Allen die willen te Kaap’ren varen
Hamborger Veermaster, Nou tabe dan, WhIskey Johnie
Wat zullen we drinken, Leise kommt der nacht
John Dammeray, Banana boat song
Een liedje van de zee, Quodlibet zeeliedjes 
 
Als we deze greep uit het repertoire  bekijken weten we dat daar meerdere pareltjes tussen zitten, liederen die prachtig meerstemmig gezongen kunnen worden. Het opzwepende drinklied hadden we ooit bijna onder de knie. Dat zou met enkele repetities weer op peil kunnen zijn. Heimwee heb ik naar het prachtige meerstemmige geluid van Jan Piet Joris en Corneel, de heerlijke solo van Walter, het dom dom dom van de Banana boat en de weemoed van Leise. 
 
Ik  pleit er voor de afgedreven pareltjes weer te plukken  en flink op te poetsen.
Want ik hou van deze verworpenen der aarde. 
 
Go
 Tags:
Category: Columns